Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. 
logo1 logo2 logo3 logo4 logo5 logo6
English (United Kingdom)Romana (Romanian)Magyar (Hungarian)

Teme ale programului

1. Diplomaţie cultural
ă 
2. Turism cultural
3. Industrii culturale
4. Securitatea de tip “Soft”
5. Valorizarea patrimoniului

 Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013     Investeşte in oameni
Noutăţi

În cadrul Centrului de Resurse de practică au fost puse la dispoziţi studenţilor următoarele cărţi
Pentru informaţii suplimentare Vă rugăm să Vă adresaţi la secretariatul facultăţii.

In data de 31 Decembrie 2013 Proiectul Viitorul Trecutului - Program de practica pentru studenti s-a incheiat prin atingerea tuturor rezultatelor si a indicatorilor prevazuti de contractul de finantare.
Infrastructura creata prin proiect si implicit acest site vor ramane active cel putin doi ani dupa incetarea finantarii. Va rugam sa consultati periodic sectiunea Centru de practica respectiv subsectiunea joburi si sa postati eventualele intrebari si solicitari de consiliere de cariera utilizand forumul dedicat.
Avem onoarea de a vă invita la Conferinţa finală a proiectului POSDRU, „Viitorul trecutului. Program de practică pentru studenţi", care va avea loc marţi, 17 decembrie 2013, ora 12.30, în Aula "Regele Ferdinand I", str. Napoca nr. 11, Cluj-Napoca.
Vă aşteptăm cu drag,
Cu stimă,
Manager de proiect Lect.univ. dr. Liliana Suciu


Noi oportunitati de cariera (angajare si internships aferente lunii Decembrie 2013, au fost postate in sectiunea Centru de practica, subsectiunea joburi. Pentru intrebari, informatii suplimentare, precum si pentru consiliere in ce priveste modul de aplicare, redactare, CV , scrisoare de motivatie, prezentare la interviu etc, va rugam sa ne contactati folosind de preferat forumul de pe acest site (infelul acesta informatiile aferente consilierii vor fi accesibile si altor colegi de-ai vostri). Va uram success. 
Noi oportunitati de cariera (angajare si internships) aferente lunii Noiembrie 2013, au fost postate in sectiunea Centru de practica, subsectiunea joburi. Pentru intrebari, informatii suplimentare precum si pentru asigurarea de suport in redactare, CV, scrisoare de motivatie etc, va rugam sa ne contactati. 
Noi oportunitati de cariera (angajare si internships) aferente lunii Octombrie 2013, au fost postate in sectiunea Centru de practica, subsectiunea Joburi. Majoritatea ofertelor sunt de internships, iar pentru accesarea lor nu este necesar sa fiti absolventi. Pentru intrebari, informatii suplimentare precum si pentru asigurarea de suport in redactare CV, Scrisoare de motivatie etc, va rugam sa contactati echipa de implementare a proiectului, de preferat prin intermediul forumului existent pe acest site.
Noi oportunitati de cariera (oferte de angajare si internships) aferente lunii Septembrie 2013, au fost postate in sectiunea "Centru de practica" subsectiunea"Joburi". Majoritatea ofertelor sunt de internships pentru accesarea carora nu este necesar sa fiti absolventi. Majoritatea ofertelor sunt platite cu sume intre 250-700 E. Majoritatea ofertelor au ca data limita de aplicare urmatoarele 15 zile. Pentru intrebari si suport necesar redactarii dosarului de aplicare, prezentare la interviu etc, va rugam sa va adresati echipei de proiect prin intermediul forumului dedicat pe site, sau direct la biroup programului de practica "Viitorul Trecutului".
Noi oportunitati de cariera (oferte de angajare si internships) aferente lunii August 2013 au fost postate in sectiunea "Centru de practica", subsectiuena "Joburi". Majoritatea ofertelor sunt de internships , deci pentru accesarea acestor anu este necesar sa fiti absolventi. Majoritatea ofertelor de internships sunt platite. Majoritate ofertelor au ca data limita de aplicare urmatoarele 15 zile. Pentru intrebari si suport necesar redactarii dosarului de aplicare, prezentarii la interviu etc, va rugam sa va adresati echipei d eproiect prin intermediul forumului dedicat de pe site.
Noi oportunitati de cariera (oferte de angajare si internships) aferente lunii Iulie 2013 au fost postate in sectiunea "Centru de practica subectiunea "Joburi" Penru orice fel de intrebari legate de modul de aplicare va rugam sa va adresati echipei de proiect prin intermediul forumului. Majoritate ofertelor expira in urmatoarele 15 zile.
Noi oportunitati de cariera (oferte de angajare si internships) aferente lunii Iunie 2013 au fost postate in sectiunea "Centru de practica" subsectiunea "Joburi". Avand in vedere ca majoritatea ofertelor sunt d einternship in UE nu este necesar sa fiti absolventi pentru a le accesa, de asemenea majoritatea acestor oferte sunt platite. A se avea in vedere ca majoritatea ofertelor au data limita pentru aplicare in urmatoarele 15 zile. Pentru orice fel de de intrebari legate de modul de aplicare, modul de redactare CV, scrisoare de motivatie, recomandari etc, va rugam sa va adresati echipei de proiect sau pe forumul dedicat (varianta recomandata).
PROPUNERI ACHIZITII CARTI PENTRU CENTRUL DE PRACTICA !
Avand in vedere posibilitatea de achizitionare din bugetul proiectului pentru studenti, a circa 70-100 de titluri relevante pentru tematicile de pregatire ale programului "Viitorul Trecutului" (valorizarea patrimoniului cultural istoric prin industrii culturale, turism cultural, lobism cultural, diplomatie culturala, diplomatie publica), va rugam sa faceti propuneri de titluri relevante (in limba engleza, franceza, romana, maghiara) de preferat apartitii recente disponibile in Romania sau pe plan mondial prin provideri gen "Amazon.com". Solicitarea se adreseaza atat studentilor cat si expertilor din cadrul proiectului. Va rugam sa trimitei propunerile dv pana pe data de miercuri 5 iunie 2013 la adresele de contact de pe site.
Coordonator general de practica 
Dr Lucian Jora
Noi oportunitati de cariera (oferte de angajare si internships) aferente lunii mai 2013 au fost postate in sectiunea "Centru de practica" subsectiunea  "Joburi". Avand in vedere ca majoritatea ofertelor sunt de internship in Uniunea Europeana nu este necesar sa fiti absolventi pentru a le accesa. A se avea in vedere ca majoritatea ofertelor au data limita pentru aplicare in urmatoarele 15 zile. Pentru orice intrebari legate de modul de aplicare, modul de redactare CV, Scrisoare de motivatie, recomandari etc, va rugam sa va adresati echipei de proiect, sau pe forumul dedicat.
Vineri, 19 aprilie 2013 începând cu ora 11 în Aula Ferdinand I a Facultăţii de Istorie şi Filosofie va avea loc Conferinţa intermediară a proiectului.
In sectiunea "Joburi" (Centru de Practica) au fost publicate oportunitatile de cariera aferente lunii Aprilie 2013. Este vorba in majoritate acazurilor de stagii de internships platite in Romania si Uniunea Europeana pentru accesarea carora nu este necesar sa fiti absolventi. Majoritate aofertelor expira in urmatoarele 15 zile. Pentru informatii suplimentare in legatura cu modalitatile de aplicare, prezentare la interviu, redactare CV sau scrisoare de intentie/motivatie, va asteptam zilnic la Centrul de practica "Viitroul Trecutului" str Napoca 11. De asemenea ne puteti contacta prin intermediul forumului de pe acest site, pe mail sau telefon.
In sectiunea "Joburi" (Centrul de Practica) au fost publicate oportunitatile de cariera aferente lunii Martie 2013. Majoritatea ofertelor expir ain urmatoarele 15 zile. A se avea in vedre oferta de angajare a Asociatiei Culturale Art Act din Cluj Napoca. Pentru informatii suplimentare in legatura cu modalitatile de aplicare, prezentare la interviu, redactare CV sau scrisoare de intentie/motivatie, va stam la dispozitie zilnic in Centrul de Practica "Viitorul Trecutului" de pe strada Napoca 11.
In sectiunea Joburi au fost publicate oportunitati de cariera aferente lunii Februarie 2013. Stagiile de internship sunt remunarate si sunt elegibile pentru studenti si masteranzi.
In sectiunea "Centru de practica" subsectiunea "Joburi", au fost afisate oportunitati de cariera in Uniunea Europeana pentru luna Ianuarie 2013. Este vorba de stagii de Internship majoritatea remunerate pentru care aplicantii nu este necesar ssa fie absolventi. Pentru intrebari legate de modalitatea de aplicare, prezentarea la interviu etc, va rugam sa folositi forumul dedicat de pe acest site.
A se avea in vedere si faptul ca majoritate ofertelor publicate expira aceasta luna.
 
 
Oportunitati de stagii la Misiunea Permanenta a Romaniei la ONU - New York


Misiunea Permanenta a Romaniei la Natiunile Unite ofera studentilor oportunitatea efectuarii unui program de practica in New York. Programul ofera posibilitatea dobandirii experientei profesionale de catre studenti entuziasti, care doresc sa urmeze o cariera in sfera diplomatiei sau au un interes special in domeniul relatiilor internationale.


Descrierea stagiului de practica

 • Studentii selectionati pentru efectuarea stagiului de practica vor fi implicati direct in activitatea colectivului diplomatic al Misiunii Permanente romane din New York.

 • Stagiul de practica vizeaza tineri capabili sa abordeze o varietate de responsabilitati intr-un mediu dinamic. Candidatii selectionati vor lucra in echipa Misiunii. Posibilitatea de a efectua un stagiu de practica este oferita pe intreaga durata a anului.

 • Programul reprezinta un proces de invatare atat pentru studenti, cat si pentru personalul Misiunii. Incurajam, in mod deosebit, spiritul inovator si initiativele. In general, responsabilitatile se stabilesc de comun acord intre studenti si colectivul diplomatic, astfel incat stagiul sa raspunda atat intereselor studentilor, cat si nevoilor Misiunii.

 • Atributiile pot varia in functie de ariile tematice care i-au fost distribuite stagiarului: implicarea in diverse proiecte in derulare, editarea buletinului de stiri al Misiunii, analizarea unor subiecte internationale, organizarea de evenimente, elaborarea unor rapoarte in legatura cu activitati specifice ale ONU, asistare in elaborarea comunicatelor de presa, sprijin la realizarea paginii de internet, participarea la conferinte si intalniri organizate in cadrul ONU sau de catre organizatii non-guvernamentale.

 • Misiunea va emite un Certificat pentru efectuarea unui stagiu de practica ca o recunoastere a programelor desfasurate cu succes.


Eligibilitate

 • Programul este deschis studentilor care detin o diploma de studii universitare. Programul de lucru este de minim 20 de ore pe saptamana, pe o perioada de la 4-6 saptamani.

 • Cunoasterea limbilor romana si engleza este esentiala. Cunostinte in oricare alta limba oficiala ONU reprezinta un avantaj.

 • Cunostinte de operare PC, incluzand procesare text si baze de date.


Dosarul de candidatura

Selectia se desfasoara printr-un proces continuu. Pentru selectie, sunt necesare urmatoarele:

 • O scrisoare de motivatie care sa descrie interesul de a lucra la Misiunea Permanenta a Romaniei si asteptarile candidatului.

 • Curriculum Vitae

 • O scrisoare de recomandare din partea unui profesor.

 • Scrisoarea de motivatie si curriculum vitae pot fi transmise prin email la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Scrisoarea de recomandare trebuie transmisa prin posta in atentia doamnei Anca Jurcan.

 • Ca parte a procesului de selectie, unul sau mai multi membri ai Misiunii vor conduce un interviu.

 • Studentii selectionati pot incepe stagiul de practica dupa comunicarea aprobarii Ministerului Afacerilor Externe din Bucuresti, care dureaza aproximativ sase saptamani.


Cerinte

 • Studentii trebuie sa detina un pasaport valid. Se vor procesa numai dosarele de candidatura ale celor care detin o viza acordata de autoritatile americane, valabila pentru perioada solicitata/aprobata.

 • Stagiul de practica se efectueaza pe baza de voluntariat. Cerintele vizeaza profesionalism si responsabilitate in indeplinirea sarcinilor stabilite de comun acord.

 • Studentii trebuie sa isi asigure cazarea in New York. Detalii suplimentare http://mpnewyork.mae.ro/node/220

Oportunitati de cariera pentru luna Decembrie 2012
In sectiunea Centrul de practica subsectiunea Joburi au fost publicate oportunitati de cariera in Uniunea Europeana pentru luna Decembrie. Este vorba de oportunitati de stagii si "internships" platite, pentru care nu este nevoie sa fiti absolventi.

Programul de practica "Viitorul Trecutului" reflectat in presa
OPORTUNITATI DE CARIERA LUNA NOIEMBRIE 2012
A se avea in vedere ca la sectiunea "Centru de practica" subsectiunea "joburi" au fost afisate noi oportuntiati de cariera, axate cu precadere pe stagii de "internships" platite.
OPORTUNITATI DE CARIERA LUNA OCTOMBRIE 2012
A se avea in vedere ca la sectiunea "Centru de practica" subsectiunea "joburi" au fost afisate noi oportunitati de cariera. Pentru aceasta luna am facut o selectie de "internships" platite.
Pentru a accesa aceste oportunitati nu este necesar sa fiti absolventi!!!
NOI OPORTUNITATI DE CARIERA IN LUNA SEPTEMBRIE
 
Pentru luna august si septembrie la sectiunea ""Joburi"" a siteului au fost postate un numar mare de oportunitati de cariera pentru studenti si absolventi.

Se recomanda a se citi si nota cu atentie cu precadere tipologia expertizei si a abilitatilor solicitate pentru fiecare oferta de angajare in parte chiar daca nu sunteti eligibili (nefiind absolventi) pentru respectivele pozitii.

 
A se avea in vedere numarul mare de stagii de "internship"o mare parte platite, pentru care sunt eligibili si studentii (de preferat din anii mari).
 
 
 
 
 
Coordonator general de practica
Dr Lucian Jora
 
 
  
 
 
 
 
 
PROGRAMAREA COLOCVIILOR DE PRACTICĂ PENTRU STUDENŢII ÎNSCRIŞI ÎN PROIECTUL „Viitorul trecutului – program de practică pentru studenţi”
 
Marţi, 17.07.2012, ora 12.00, sala Pompiliu Teodor, str. Napoca nr. 11
Specializarea Istorie – linia română
Marţi, 17.07.2012, ora 12.00, sala 112, str. Napoca nr. 11
Specializările: Istorie – linia maghiară
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – linia maghiară
Ştiinţa Informării – linia maghiară
Cercetarea şi valorificarea patrimoniului cultural - master
Marţi, 17.07.2012, ora 12.00, sala Studii Clasice, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Specializările: Arheologie - linia română
Arheologie - linia maghiară
Filosofie
Etnologie
Marţi, 17.07.2012, ora 12.00, sala Coriolan Petreanu, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Specializările: Arhivistică – linia română
Arhivistică – linia maghiară
Istoria Artei – linia română
Istoria Artei – linia maghiară
Ştiinţa Informării – linia română
Miercuri, 18.07.2012, ora 10.00, Catedra de Istorie Contemporană
Specializările: Relaţii Internaţionale şi Studii Europene
Studii de Securitate
Manager proiect,